T6

Odomova kmetija in klop z razgledom proti Kapli

Ko smo dvignili od Odomovega jezera, smo kmalu prišli do Odomove kmetije. Domačini so zelo prijazni in pogosto s pozdravom dobite tudi kozarček okrepčila za nadaljno pot.

Pot se nadaljuje skozi dvorišče in po pašniku do obmejne ceste. Ob robu ceste nas pričaka klopca. Še lepši pa je pogled, ko se usedemo na klopco. Pred nami se odpre pogled proti centru Kaple. Na desni strani v ozadju vidimo Sršenov vrh, najvišji vrh Kaple (968m), ki ga prepoznamo z visoko amatersko anteno, ki stoji točno na vrhu. Na levi strani centra Kaple prav tako vidimo televizijski oddajnik, ki je na Plojevem vrhu.

S te točke smo tudi dobili navdih za simbol kraja Kapla. Simbol je sestavljen iz silhuete centra kraja in oblike kapljice. Kapljica je “kapla” v našem narečju. Ampak ime Kapla ni izšlo iz imena kapljica, ampak iz kapele, ki je stala takrat v centru Kaple in popotnikom označevala pot čez Kozjak.

Proti vzhodu je mogočna stavba – bivša karavla. O tej zgradbi kroži veliko zgodbic, povprašajte domačine.

Proti zahodu pa nas vodi nadaljevanje Razgledne poti. Gremo po cesti in kmalu bomo se dotaknili državne meje. Pozor, sedaj se ne potrebuje več dokumentov.

Nato pot nadaljujte po slovenski planinski transverzali skozi gozd do kmetije Topajšenk.