T8

Razgledišče  s pogledom v Avstrijo

Ko se od razgledne klopi nad Topajšenkom poslovimo in krenemo po gozdni poti, smo kmalu na izrednem razgledišču. Tokrat naše oko zazna povsem drugačen svet pod seboj. To je ravninski in gričevnat svet avstrijske Štajerske. Mnoga naselja lepšajo pokrajino pod nami. Povsem na desno je kraj St. Johan, levo pa Oberhaag. Okoliški griči so polni vinske trte in to daje razgledu še večji čar.

Ob robu pašnika, kjer se razgledujemo, moramo nekaj sto metrov naprej in že smo pri kmetiji Močivnik. Iz razgledišča smo jo vseskozi gledali in čutili pred seboj. Povsem blizu nje poteka državna meja med Avstrijo in Slovenijo. Močivnikovo kmetijo lepo dopolnjuje kapela, ki so jo postavili leta 1985 v spomin na srečno vrnitev gospodarja iz druge svetovne vojne. 

Če želimo nadaljevati našo razgledno pot, moramo čez dvorišče kmetije. Po cesti se spustimo navzdol in po nekaj minutah smo pri Močivnikovi žagi in mlinu. Nad njima je majhno akumulacijsko jezerce, zagrajeno za potrebe žage in mlina. Do leta 1985 sta žaga in mlin, ki ju je poganjala turbina, še služila svojemu namenu. Vredno ogleda in naše pozornosti! Nikakor ne prezrimo Topajšenkovega jezera, kjer kraljujejo postrvi.

Ko pridemo do potoka, moramo na cesti zaviti levo in po nekaj deset korakih smo pri smerni tabli, ki nas usmeri desno prek lesenega mostu v hrib. Preden se bomo povzpeli po gozdnem kolovozu, se zazrimo v majhen tolmun Potočnikovega potoka (tudi Pupaherjev potok). Morda bomo opazili plašno postrv ali prežečega osamljenega potočnega raka. V tem potoku jih je še kar nekaj, kar priča, da je voda tod še kristalno čista.